Wat zijn tapas

Een tapa (meervoud tapas) is een Spaans aperitiefhapje, wat oorspronkelijk geserveerd wordt in zogenaamde tapasbars. Bij de tapa wordt een drankje gedronken, óf, als men laat in de middag of vroeg in de avond een drankje bestelt, bestelt men er meestal een tapa bij. Na het eten van de tapa werd het (witte) servetje op de grond gegooid. Hieraan was te zien dat het een goede bar betrof.

Er zijn duizenden soorten tapas, die sterk per regio verschillen. Zo heb je door Spanje heen verschillende hammen en worsten. In de noordelijke regio Baskenland gaat het meestal om 'pintxos', kleine stukjes brood met allerlei verschillende ingrediënten (vis, vlees, zeevruchten, worst).

Spanje en Nederland

In Spanje waarderen ze de tapas met name om de versheid en kwaliteit van het product. De meeste tapas zijn relatief simpel en zorgvuldig bereid, met ingrediënten van hoge kwaliteit.

Hoewel de tapa oorspronkelijk een tussendoortje was, worden ze in Spanje tegenwoordig ook als maaltijd gezien. Ook in Nederland eten wij tapas meestal als avondeten. Al lijkt soms de 'Nederlandse' versie van tapas niet op wat men in Spanje tapas noemt! Net als in Spanje is het niet meer gebruikelijk om de witte servetjes op de grond te gooien na het eten. Wil je dit wel, dan mag dat uiteraard!

Vers naar eigen recept

Bij tapasbar & restaurant La Casita Velp eet je de echte Spaanse tapas, vers bereid en naar eigen recept.

Onze tapas, inclusief alle sauzen, maken we met verse ingrediënten en volgens eigen recept. Bekijk naast onze vaste kaart ook de de krijtborden voor de tapas del dia of bestel gelijk een Platos variados. Een twee gangen tapasmenu met tapas geselecteerd door de chef.